Bringing sustainability to the House of Parliament in Namur

19-03-2018

Situated on a historical site, the « Maison des Parlementaires » of Namur (Belgium) ensures a smooth integration with its surroundings by extending the neighbourhood’s existing frame, conserving historical buildings and facades and providing views to green roofs from the heights of the Citadelle.

Conserving and upgrading these historical buildings has helped to promote high sustainable and comfort-driven values: circular economy, re-use of materials, thermal insulation.

Following a BREEAM excellent certification, designed in collaboration with a WELL accredited professional, the project guarantees comfort and health standards through the integration of biophilia and other aesthetic features, with large views towards the Meuse river. Also, the project provided excellent natural lighting and created a new garden following high ecological standards, encouraging concentration and well-being at work.

As the building is located within the city centre, the designers have developed a building where no pollutant will be emitted. By reducing energy needs through strong insulation and a south facade with fixed layers in terracotta, the project will be heated and cooled with a geothermal heat pump. Any additional thermal energy will be covered by an aerothermal heat pump.

Thanks to a strong collaboration between architects and engineers, it has been possible to design a Nearly Zero Energy Building by combining existing buildings and new constructions, thus revealing a path to how our cities could evolve towards sustainability.

Team : 3E, Atelier de l’Arbre d’Or, B.A. Greisch, Felgen, Pirnay