The Multi Tower: A black and white story

02-07-2018

sw_may_2018_640x300

Whitewood Capital plans a thorough make-over of a notorious office building situated on the De Brouckère square in the center of Brussels. The former Philips Tower will change from black to white and will be renamed: “Multi Tower”. After a deep renovation (including a small widening of the top part of the building), the edifice – designed by Conix RDBM Architects – will be more connected to the surrounding pedestrian zone by shops and a publicly accessible roof terrace.

The building permit was introduced in June 2017 and the chances are that the permit will be granted by the Brussels authorities during this summer. 3E will guide the project, aiming at a BREEAM EXCELLENT certification. The cooling needs of the offices are largely reduced by optimized glazing (type and percentage) in combination with outside solar screens, which is quite uncommon for buildings of this height. Wherever possible (atrium, winter garden, staircase), natural ventilation is foreseen to guarantee indoor air quality and to keep temperatures comfortably low.

On top of the ambitious BREEAM sustainability goals, the Multi Tower project was awarded the “Be Exemplary” grant, thanks to a design focused on maximal re-use of existing components. The design team is supported by Rotor’s expertise on circular economy.

Picture credit: BRUZZ